Borger.dk Læs op Blanketter Selvbetjening Kontakt Indeks
Til minde om Emil Christian Hansen er rejst statuen Gærpigen af billedhuggeren Anders Jensen Bundgaard (1864-1937) ved Dagmarsgade.
Til minde om Emil Christian Hansen er rejst statuen Gærpigen af billedhuggeren Anders Jensen Bundgaard (1864-1937) ved Dagmarsgade.

Til minde om Emil Christian Hansen er ved Dagmarsgade rejst statuen Gærpigen af billedhuggeren Anders Jensen Bundgaard (1864-1937). 

Emil Christian Hansen (1842-1909)

Emil Christian Hansen hører til blandt Ribes mest indflydelsesrige personer. Alligevel er der mange, der ikke kender hans navn. Derimod kender alle til det, han arbejdede med, nemlig ølgær. Emil Christian Hansen var med til at gøre revolutionerende opdagelser indenfor gæring af øl, og takket være ham, har man gennem generationer kunnet brygge en mere stabil øl af høj kvalitet.
 
Med fransk inspiration
En af Emil Christian Hansens forgængere var den franske forsker, Louis Pasteur (1822-1895). Det var Pasteur, der fandt ud af at opvarme vin for at gøre den mere holdbar. Denne teknik kender vi i dag som pasteurisering, og den bruges ved produktion af en lang række levnedsmidler.
Efter at have arbejdet med vin i en del år, begyndte Pasteur også at studere ølbrygning. Han havde set, hvordan de tyske øl var blevet populære i Frankrig efter den fransk-tyske krig i 1870-71. Han besluttede sig derfor for at gøre de franske øl ligeså gode som de tyske. Der var en del problemer i forbindelse med at brygge øl, og Pasteur fandt frem til, at det var utroligt vigtigt at bruge den rigtige type gær. Han udgav i 1876 bogen ”Etudes sur la bière” om sine studier omkring øl. Hans studier viste, at den gær, man brugte til fremstilling af øl, vin og alkohol tit, var uren. Han havde fundet frem til en rensningsmetode, som skulle give en bedre og renere gær. Desværre var metoden ikke uden fejl, og man oplevede stadig, at gæren ”forurenede” øllet. Var et bryg først slået fejl, var det ikke til at redde, og det hele måtte hældes ud.
 
Den danske Pasteur
Det skulle imidlertid være en dansk forsker, der fandt en løsning på ”ølsygen”, som man kaldte den. Emil Christian Hansen revolutionerede bryggeribranchen, da han fandt frem til, at gær kunne opdeles i flere arter, og kun ganske få typer gær var egnede til brygning.
Emil Christian Hansen var født i Ribe. Han var oprindeligt uddannet maler, men blev senere mikrobiolog og forskede især i gær. Han arbejde på Københavns Universitets fysiologiske laboratorium og modtog i 1876 universitetets guldmedalje for en afhandling om danske gødningssvampe.
 
Arbejdet på Carlsberg
Emil Christian Hansen skrev omkring 90 publikationer i løbet af sin karriere, og i 1879 skrev han ”Om organismer i Øl og Ølurt”. Langt de fleste af hans udgivelser handlede om gærarternes biologi. På grund af sin store viden om bryggeri blev han ansat på Carlsberg i 1877, og allerede to år senere fik han jobbet som forstander for Carlsbergs laboratoriums fysiologiske afdeling.
Han udviklede blandt andet Carlsbergs Undergær nr. 1; Saccharomyces Carlsbergensis. Hemmeligheden bag en god ølgær var at bruge kun én gærstamme, og metoden blev indført i Carlsbergs produktion i 1883.
Den nye type gær var meget mere stabil end dem, man førhen havde brugt, og den gav altid øl af en god kvalitet, hvilket betød en økonomisk og kvalitetsmæssig forbedring af ølproduktion verden over.
 
Kilder:
Kristof og Kirsten Glamann: Nordens Pasteur, fortællingen om Emil Chr. Hansen, 2004.
Kristof Glamann: Videnskabsmanden og Bryggeren, Emil Chr. Hansen og J.C. Jacobsen, artikel i Fund og Forskning i Det kongelige Biblioteks samlinger 1984/85.
 
Links:
 
 
 
 
Visit Ribe

  

Turist i Ribe